Bragt i Gloria

Det er et grundlæggende behov at tilhøre et meningsfuldt fællesskab

Fællesskaber er vigtige for os som menneske, for det er i fællesskaberne, at vi bliver til. Men det er ikke nok at sidde hjemme foran computeren og dyrke de sociale medier.

“Det har afgørende betydning for vores trivsel at være en del af et fællesskab”, siger psykolog Mette Thingstrup. Det at have et sted at høre til og at have andre mennesker at føle sig forbundet med, det er der, hvor man oplever at have en betydning som menneske og det er et helt grundlæggende behov, der er noget af det mest fundamentale for menneskelig trivsel.

Fællesskabers betydning for helbredet

Mette Thingstrup fortæller, at neuroforskningen har vist, at nervesystemet bliver beroliget, hvis man har et andet menneske ved sin side.

“Det har også betydning for menneskers evne til at håndtere udfordringer. Et studie har vist, at hvis man skal bestige et bjerg føles stigningen stejlere, hvis man er alene end, hvis man er sammen med andre og jo tættere relationen er, jo større effekt har det, siger hun.

Studier har også vist, at vi lever længere, når vi er sammen med andre mennesker, siger Mette Thingstrup.

Forskellige typer fællesskaber

“Selvom de sociale medier kan være nok så gode, kan de ikke erstatte de fællesskaber, hvor man mødes med hinanden,” siger Mette Thingstrup. Det er nemmere at aflæse andre mennesker, når der er mulighed for at se hinanden i øjnene og se hinandens kropssprog og derved spejle sig i hinanden.

“Og så udskiller vi hormonet oxytocin, når vi rører ved hinanden,” uddyber hun. Når hormonet oxytocin udløses i hjernen, giver det en følelse af lykke og velvære, og derfor menes det at have betydning for, når mennesker knytter tætte bånd til hinanden.

Fællesskaber er ikke entydigt gode

Ifølge Mette Thingstrup er et fællesskab ikke i sig selv entydigt positivt.

“Det væsentlige i forhold til et bæredygtigt fællesskab over tid er, at det bygger på et fælles tredje, for eksempel en sag eller en aktivitet, der binder folk sammen, og desuden at fællesskabet har både en intern og ekstern solidaritet,” siger hun.

Det vil sige, at de ikke lukker sig om sig selv, som eksempelvis klikkedannelser. I så fald kan fællesskabet blive en ekskluderende størrelse. “Et godt fællesskab kan balancere mellem at være indadvendt og udadvendt, samt rumme forskellige typer af mennesker, og man kan som individ træde ud og ind af fællesskabet efter behov,” siger Mette Thingstrup.